Харчування дітей ранньою весною - набираємось вітамінів

/Files/images/novosti/2019/vesna/загружено.jpg

Весна – період авітамінозу – це відома всім істина. Як же спланувативесняне харчування дітей, щоб вберегти їх від недостатку вітамінів та від так званої «весняної втоми»?
Саме в цей період року спостерігається десинхронізація біоритмів органів і систем, змінюється рівновага в імунному захисті, з'являється особливо висока потреба в фізіологічно активних речовинах: вітамінах, мікроелементах, антиоксидантах. Фахівцями встановлено, що навесні в крові школярів дефіцит вітаміну С визначається в 40-90% випадків, вітаміну Е - у третини, вітаміну А - більш ніж у чверті обстежених.
Тому батькам в першу чергу потрібно звернути увагу наздорове збалансоване харчування дітей.
Як же бути батькам, які помітили у дітей ознаки весняної втоми?
Насамперед необхідно налагодити повноцінний сон дитини: 6-7-річні діти повинні спати не менше дванадцяти годин, 8-9-річні - десять-одинадцять, 10-12-річні - десять, 13-15-річні - не менше дев'яти з половиною годин.
Дітям необхідно щодня (принаймні 1-2 години) перебування на свіжому повітрі.
Рекомендується в цей час року обмежити перегляд телевізійних передач і роботу на комп'ютері.
Харчування дітеймає бути багатим як білками (м'ясо або риба повинні входити в меню щодня), так і вітамінами.
Дуже корисні фруктові соки, сухофрукти (їх заливають окропом, настоюють, але не варять), банани. Цілющу дію робить зелений чай.
Як джерело вітамінів і непоганий імуностимулятор, незамінний настій з плодів шипшини. Для більшої користі його можна підсолодити натуральним медом.
А мед, як відомо, джерело вітамінів, біологічно активних речовин і мікроелементів.
Поповнити запаси вітаміну С нам допоможуть цитрусові, ківі. Але такі екзотичні продукти можуть викликати алергію. Вводьте в дитячий раціон квашену капусту (не магазинну з консервантами, а свою, квашену на підвіконні), чорну смородину, що за кількістю аскорбінової кислоти, чи то пак вітаміну С, лідирують в порівнянні з цитрусовими.
При плануваннівесняного харчування дітейдуже важливо не забувати про свіжу зелень. Слід щодня вживати звичні і не звичні для нас зелені культури: листовий салат, петрушку, кріп, кінзу, крес-салат, зелену цибулю, а також квашену капусту. До речі, зовсім не складно вирощувати зелену цибулю та крес-салат вдома на підвіконні.
Кiлькiсть переглядiв: 342